Matična kompanija Google-a, Alphabet, saopštila je danas da će otpustiti oko 12 hiljada radnika odnosno šest odsto radne snage, što je još jedna u nizu sličnih odluka koja dolazi iz tehnološkog sektora.

Microsoft je juče saopštio da su ga recesioni pritisci primorali da ukine deset hiljada radnih mesta odnosno otpusti oko pet odsto radne snage, fokusirajući se u budućnosti na sve veću sinergiju svojih proizvoda sa veštačkom inteligencijom, što je u dopisu zaposlenima napomenuo i lider Alphabet-a Sundar Pičai.

Alphabet se suočio „sa drugačijom ekonomskom realnošću“ u odnosu na prethodne dve godine kada je značajno povećao broj zaposlenih, što su odluke za koje je Pičai rekao da „preuzima punu odgovornost“.

On je naglasio da kompanija u budućnosti „ima značajnu priliku na polju veštačke inteligencije kroz sve proizvode koje nudi“.

Alphabet otpuštanja sprovodi nakon revizije kadrovske strukture i prioriteta kompanije, a biće sprovođena po svim geografskim područjima. Smanjenja radne snage odnosiće se na kadrovsko i korporativno osoblje, inženjere i proizvodne timove.

Akcije Alphabet-a koje su prošle godine pale skoro 39 odsto beleže rast u pred-trgovanju od tri odsto na 96,7 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum