Matična kompanija Internet pretraživača Google, Alphabet, zabeležila je oštar pad na jučerašnjem trgovanju nakon što su obnovljeni strahovi da bi pogrešni koraci ovog tehnološkog giganta u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI) mogli ugroziti dominaciju njenog pretraživača.

Akcije Alphabet-a pale su juče 4,5 odsto i sada su u minusu u tekućoj godini nakon što je kompanija prošle sedmice pauzirala funkciju za generisanje Google slika koja je bila meta kritika nakon netačnih istorijskih prikaza rasa.

Analitičari su ukazali da bi problemi sa AI alatima mogli podstaći percepciju da je Google nepouzdan izvor za AI i stvoriti priliku za konkurente da ugroze do sada neprikosnovenost ove pretraživačke mašine. Google donosi kompaniji oko tri četvrtine prihoda i kompanija godinama pokušava da diversifikuje poslovanje ali bez većeg uspeha.

Alphabet je prošle sedmice priznao netačnosti u generisanu slika ljudi i saopštio da radi na rešavanju problema. Kompanija je u ponedeljak na Svetskom kongresu mobilnih uređaja u Barseloni saopštila da planira da reaktivira ovu funkciju „u narednih nekoliko nedelja“.

Uporedo, kompanija je iznela kritiku na račun Microsoft-a u pogledu pružanja cloud usluga, optužujući ga da stvara monopol koji bi mogao ugroziti razvoj novih tehnologija kao što je generativna veštačka inteligencija.

Izvor: Bloomberg, Momentum