Amazonov biznis clous usluga (AWS) obustavio je narudžbine najnaprednijeg „superčipa“ kompanije NVIDIA kako bi sačekao moćniji novi model, što je povećalo zabrinutost ulagača oko mogućeg pada tražnje između dva ciklusa proizvoda.

NVIDIA je predstavila novu generaciju procesora nazvanu Blackwell u martu, manje od godinu dana nakon što su čipovi Hopper počeli da se isporučuju kupcima. Ova kompanija je navela da će novi proizvodi biti dvostruko moćniji za obuku velikih jezičkih modela, tehnologije koja stoji iza četbota ChatGPT, kompanije OpenAI.

Iz Amazona, koji je najveći pružalac cloud usluga na svetu, saopštili su da su „potpuno prešli“ sa prethodnih narudžbina superčipa Grace Hopper, koji je lansiran u avgustu, i zamenili ih naslednikom Grace Blackwell.

Iz AWS-a su rekli da je potez „bio logičan“ imajući u vidu „da je prozor između Grace Hopper-a i Grace Blackwella bio mali“.

Očekuje se da će NVIDIA sutra veče objaviti rast prihoda na godišnjem nivou veći od 200 procenata, ali su pojedini analitičari postali zabrinuti oko eventualne pauze u tražnji pred lansiranje novog modela koje se očekuje u četvrtom kvartalu.

Čipovi bazirani na Hopper arhitekturi, poput veoma traženih grafičkih procesorskih jedinica H100, ušli su u punu proizvodnju u septembru 2022. Grace Hopper superčip, takođe poznat kao GH200, pakuje nekoliko H100 GPU-ova zajedno sa brzom memorijom, konektivnošću i centralnom procesorskom jedinicom. Njen naslednik, GB200, prvi je proizvod koji koristi Blackwell.

AWS i dalje nudi svojim korisnicima cloud usluga druge NVIDIA čipove, uključujući H100. Ali, kao jedan od najvećih klijenata, njegov potez verovatno će zabrinuti investitore koji već brinu da će tehnološke kompanije odložiti kupovine dok čekaju izlazak Blackwell-a.

NVIDIA je sredinom trgovačkog dana neutralisala gubitke zabeležene na početku trgovanja i njenim akcijama se trguje oko nivoa od 948 dolara.

Izvor: FT, Momentum