Američki dizajner čipova, AMD, predstavio je nove čipove na polju primenjene veštačke inteligencije (AI) koji bi trebalo da pomognu kompaniji u trci sa globalnim liderom u ovoj oblasti – kompaniji NVIDIA.

AMD je najavio dva nova AI čipa za Data centre iz svoje MI300 linije: jedan je fokusiran na generativne AI aplikacije, a drugi je namenjen za superkompjutere. Verzija čipa za generativnu veštačku inteligenciju, MI300X, uključuje naprednu memoriju velikog propusnog opsega koja poboljšava njegove performanse.

Kompanija je ranije prilikom objave rezultata za treći kvartal saopštila da postoji jaka tražnja za MI 300 procesorima koja bi u tekućem kvartalu trebalo da donese prihod od 400 miliona dolara odnosno preko dve milijarde u 2024. godini. Međutim, čelnica kompanije Su je sada saopštila da je kompanija dobro pripremljena sa zalihama ovih proizvoda i da ima mnogo kupaca, znatno iznad procenjenih dve milijarde dolara.

AMD procenjuje da ove godine postoji tržište AI čipova vredno 45 milijardi dolara, što je za 50 procenata bolja prognoza u odnosu na kompanijsku procenu od 30 milijardi dolara u junu.

Kada je u pitanju srednjoročna prognoza, zahvaljujući brzom povećanju tražnje, kompanija očekuje da će tržište AI čipova za Data centre narasti na oko 400 milijardi dolara do 2027. godine.

Analitičari procenjuju da NVIDIA trenutno drži oko 80 odsto tržišta AI čipova, uključujući i prilagođene procesore koje su napravile kompanije kao što su Alphabet i Microsoft. NVIDIA je zabeležila ekspanziju poslovnih prihoda u tekućoj godini, pre svega zahvaljujući prodaji AI čipova u segmentu Data centara.

Akcije AMD-a na današnjem trgovanju zabeležile su rast od skoro 10 procenata na 128,4 dolara, dok od početka godine registruju skok od oko 98 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum