Američki dizajner čipova, AMD, predstavio je najnovije procesore veštačke inteligencije (AI) i detaljno opisao plan razvoja AI čipova u naredne dve godine u nastojanju da izazove vodećeg igrača u industriji, kompaniju NVIDIA.

Na sajmu tehnologije Computex u Tajpeju, kompanija je predstavila akselerator MI325X, koji će biti dostupan u četvrtom kvartalu 2024. godine. Trka u razvoju programa zasnovanih na generativnoj AI dovela je do ogromne potražnje za naprednim čipovima koji se koriste u AI data centrima sposobnim da podrže ove složene aplikacije.

AMD ima glavnog takmaca u kompaniji NVIDIA, koja trenutno dominira ovim unosnim tržištem AI čipova i kontroliše oko 80 odsto tržišta. NVIDIA je prošle godine jasno stavila do znanja investitorima da planira da skrati svoj ciklus lasniranja čipova na godišnji nivo, a sada je i AMD krenuo istim stopama.

AMD je takođe predstavio nadolazeću seriju čipova pod nazivom MI350, koja se očekuje da će biti dostupna 2025. godine i biće bazirana na novoj arhitekturi čipova. U poređenju sa trenutno dostupnom serijom AI čipova MI300, AMD je rekao da očekuje da će MI350 izvršavati 35 puta bolje u inferenciji – procesu izračunavanja generativnih AI odgovora.

Pored toga, AMD je otkrio seriju MI400, koja će stići 2026. godine i biće bazirana na arhitekturi nazvanoj „Next“.

Kompanija je u aprilu saopštila da očekuje prodaju AI čipova od oko četiri milijarde dolara u 2024. godini, što je povećanje od 500 miliona dolara u odnosu na prethodnu procenu. Na događaju Computex, AMD je takođe rekao da će njegova najnovija generacija centralnih procesora verovatno biti dostupna u drugoj polovini 2024.

Akcije AMD-a u pred-trgovanju beleže rast od 1,4 odsto na 169,2 dolara, što je i dalje daleko od martovskog maksimuma od 227 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum