Američki dizajner čipova, AMD, još je jedna u nizu kompanija iz ove industrije koja je usled pada tražnje na tržištu smanjila poslovna očekivanja.

AMD je smanjio očekivanja za treći kvartal zbog smanjene isporuke procesora usled većeg slabljenja PC tržišta od očekivanog i značajnog smanjenja zaliha među učesnicima u PC lancu snabdevanja. Kompanija očekuje da prihod u trećem tromesečju bude 5,6 milijardi dolara, što bi predstavljalo rast od 29 procenata, umesto očekivanog rasta od 55 odsto na 6,7 milijardi dolara.

Bruto margina se očekuje na nivou od 42 odsto odnosno prilagođena bruto margina na nivou od oko 50 odsto. Kompanija je prethodno očekivala prilagođenu bruto marginu na oko 54 odsto, što je bio nivo profitabilnosti i u prethodnom kvartalu.

Segment Klijenti koji isporučuje procesore i čipsete za desktop računare i laptopove zabeležio je prihod od oko 1,0 milijardu dolara što je niže za 40 odsto odnosno 53 odsto na kvartalnom nivou. Ostali segmenti su ostvarili prihode u skladu sa očekivanjima: Data centar 1,6 milijardi dolara (rast od 45 odsto), Gaming 1,6 milijardi dolara (rast od 14 odsto), Ugradni sistemi 1,3 milijarde dolara (neuporedivi podaci usled preuzimanja Xilinx-a).

Još početkom avgusta NVIDIA je srezala očekivanja za fiskalni kvartal (maj-jul) sa očekivanog prihoda od 8,1 na 6,7 milijardi dolara (rast od tri odsto) usled pada poslovanja segmenta Gaming-a. Nešto kasnije i Micron koji isporučuje memorijske čipove smanjio je prognozu za fiskalni period (jun-avgust) ispod inicijalno datog raspona 6,8-7,6 milijardi dolara, što je donelo pad na godišnjem nivou od 19,7 odsto.

Akcije AMD-a pale su u produženom trgovanju 4,5 odsto na 64,8 dolara, dok od početka godine beleže minus od 55 odsto.

Izvor: AMD, Momentum