Proizvođač iPhone-a, Apple, održao je u pondeljak developersku konferenciju, a u središtu pažnje bilo je inoviranje softvera sa najnovijom tehnologijom veštačke inteligencije (AI), uključujući i četbot, ChatGPT.

Suočavajući se sa nestabilnom potrošnjom i novim tehnološkim rivalima, Apple nastoji da preko AI ojača bazu više od milijardu lojalnih klijenata i da preokrene trend pada prodaje svog najprodavanijeg proizvoda.

Softver, koji zahteva konfiguraciju modela iPhone 15 Pro ili Pro Max, može podstaći niz novih kupovina, navode analitičari koje je anketirao Reuters. Neki od njih su predvideli da će najveći ciklus nadogradnje doći u jesen 2020. godine nakon što je kompanija izbacila iPhone 12 , koji je privukao potrošače delom kroz 5G povezivanje.

Kompanija je predstavila ono što je nazvala Apple Intelligence, svoj pristup generativnoj AI koja može da dočara tekst, slike i drugi sadržaj na zahtev.

Apple je demonstrirao kako njegova AI može da generiše prilagođene emotikone, crtani film za slanje poruka prijateljima ili izmene koje čine e-poštu profesionalnijom. Njegov digitalni pomoćnik Siri bi mogao da podstakne korisnike da koriste pomoć ChatGPT-a ukoliko žele.

Neki analitičari su izrazili skepticizam, predviđajući da se potrošači neće utrkivati u Apple prodavnice da bi dobili više AI na svojim telefonima, dok je osnivač i predsednik Tesle, Ilon Mask, saopštio da „ako Apple integriše OpenAI na nivou operativnog sistema“ njegovi uređaji biće zabranjeni u svim Maskovim kompanijama.

Svakako, Apple-ove AI funkcije neće doći na svaki iPhone. Kompanija je saopštila da korisnici pametnih telefona moraju da se nadograde na iPhone 15 Pro ili Pro Max koji je Apple počeo da prodaje u septembru 2023. godine.

Pojedini analitičari predviđaju da je ovo velika prilika s obzirom da oko 270 miliona iPhone-a nije nagograđeno četiri godine, te da je moguće da će se 15 odsto baze korisnika nadograditi na iPhone 16 zbog Apple Intelligence aplikacije.

Apple-ov prihod od iPhone-a za fiskalnu godinu koja je završena u septembru 2023. iznosio je 200,6 milijardi dolara, što je manje u odnosu na 205,5 milijardi dolara prethodne godine, pokazali su godišnji izveštaji kompanije.

Akcije Apple-a pale su tokom jučerašnjeg trgovanja skoro dva odsto na 193,1 dolar i trenutno se nalaze u neznatnom plusu od početka godine.

Izvor: Reuters, Momentum