Akcije Apple-a pale su prvog trgovačkog dana u novoj godini 3,7 odsto na 125,1 dolar, nakon što su investitori postali zabrinuti da bi pored postojećih problema u proizvodnji kompanija mogla da se suoči sa slabijom tražnjom na tržištu.

Kao i mnoge druge tehnološke kompanije, Apple je dosta vremena tokom 2022. proveo sa svojim partnerima na kineskom tržištu rešavajući probleme oko redovnosti proizvodnje. Apple-ov glavni proizvođač iPhone-a, Foxconn, navodno je blizu da se vrati na nivo od 90 odsto proizvodnih kapaciteta kada su u pitanju modeli iPhone 14.

Međutim, dok se proizvodnja postepeno stabilizuje, pojavljuju se novi izveštaji da je Apple preneo informaciju poslovnim partnerima da uspore sa proizvodnjom nekoliko drugih proizvoda.

Prema pisanju portala Nikkei Asia, Apple je informisao mnoge od svojih dobavljača da proizvedu manje komponenata za MacBook, Air Pod i Apple Watch za period januar-mart. Situacija ukazuje na konfuziju u Kini nakon što se ova zemlja suočila sa velikim poevćanjem broja zaraženih pošto je ukinuta većina restriktivnih mera.

Nikkei Asia preneo je tvrdnje neimenovanog menadžera Apple-ovog snabdevača koji je „upozoren na smanjenje narudžbina za skoro sve linije proizvoda počev od kvartala koji je završen u decembru, delimično usled tražnje koja je lošija od očekivanja“.

Tržišna vrednost Apple-a pala je na današnjem trgovanju ispod granice od dve hiljade milijardi dolara nakon što je kompanija u prošloj godini izgubila na vrednosti više od 750 milijardi dolara.

Izvor: Seeking Alpha, Momentum