Apple je u sredu na tradicionalnom septembarskom događaju predstavio novi iPhone i ostale uređaje, fokusirajući se na nadogradnju u pogledu sigurnosti i mahom nepromenjene cene u odnosu na prošlu godinu.

Nova linija iPhone-a koji dalje čine više od polovine prihoda kompanije dobila je izmenjene kamere i duže trajanje baterije, dok je samo linija Pro dobila nadogradnju sa potpuno novim procesorskim čipom.

Cene najskupljih modela iPhone 14 zadržane su na istom nivou kao i prošle godine kada je lansiran iPhone 13, ali je ovaj put izostao model iPhone Mini što znači da najjeftiniji model ove godine košta 100 dolara više u odnosu na lani.

Početne cene za iPhone 14 biće 799 dolara, a za iPhone 14 Plus 899 dolara, dok će narudžbine početi da se primaju od petka. Model iPhone Pro koštaće 999 dolara, a iPhone Pro Max 1.099 dolara i biće raspoloživi od 16. septembra.

Od posebnih inovacija, vlasnici modela iPhone 14 u naredne dve godine imaće besplatnu uslugu SOS signala preko FindMy aplikacije koja će korisnika locirati preko satelita kada nije dostupan.

Kompanija je takođe predstavila tri nova sata, uključujući novi Watch Ultra model koji je namenjen zaljubljenicima u ekstremne sportove i ronjenje. Njegova cena biće 799 dolara, a imaće veću bateriju koja će duže da traje, bolju otpornost na vodu i visoke temperature, kao i GPS praćenje.

Akcije Apple-a porasle su na jučerašnjem trgovanju 0,9 odsto na 155,9 dolara, dok od početka godine registruju minus od 14,3 odsto u odnosu na pad indeksa S&P 500 od oko 17 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum