Najveća svetska kompanija, Apple, zabeležila je na jučerašnjem trgovanju novu rekordnu vrednost od 184,9 dolara, da bi dan ipak okončala u minusu nakon što su investitori izrazili skepsu oko visoke cene novopredstavljenih Vision Pro naočara sa proširenom i vrituelnom realnošću.

Apple je trgovački dan okončao u minusu od 0,8 odsto na 179,6 dolara, čemu je prethodio rast od 2,2 odsto u prvom delu trgovanja nakon početka njegove godišnje developerske konferencije. Optimizam ulagača se istopio tokom dana, nakon što je kompanija najavila da će naočare doći početkom sledeće godine, sa cenom od 3.499 dolara.

Akcije Apple-a od početka godine beleže rast od 38 procenata nakon što su prvih dana trgovanja u 2023. godini padale na 19-omesečni minimum. Akcije kompanije su faktički beležile konstantan rast tokom 2023. godine s obzirom da ih investitori sagledavaju kao sigurno utočište u vremenima ekonomskih rizika ili neizvesnosti zbog snage njenih bilansa, kontinuirane inovativnosti i velike baze klijenata. Pored ovoga, kompanijski kvartalni rezultati nadamašili su očekivanja zahvaljujući oporavku prodaje iPhone-a i rastu segmenta usluga.

Apple-ove naočare biće dostupne početkom sledeće godine u SAD, dok bi na ostalim tržištima trebalo da se pojave kasnije tokom 2024. godine. Kompanija je za Vision Pro registrovala preko 5.000 patenata i nazvala ga najnaprednijih ličnim računarskim uređajem u istoriji, koji je potpuno klasa za sebe i objedinjuje funkcije računara, mobilnog telefona, televizora, slušalica i kamere.

Ovakvim karatkeristikama odgovara i obelodanjena visoka cena, a analitičari su očekivali cenu novog proizvoda u rangu 2.500-3.000 dolara. Procene o uspehu prodaje trenutno veoma variraju – od 150 hiljada do milion jedinica, s tim da bi tek kasniji modeli proizvoda sa nižom cenom mogli da privuku i prosečne korisnike.

Izvor: Bloomberg, Momentum