Akcije Apple-a zabeležile su oštar pad prvog trgovačkog dana u novoj godini nakon što analitičari Barclays-a snizili rejting i ciljanu cenu akcije, pozivajući se na očekivanu slabiju tražnju za poslednjim modelom iPhone-a.

Analitičari Barclays-a snizili su ciljanu cenu sa 161 na 160 dolara, sa preporukom da se smanji izloženost u portfelju. Dalje navode da je akcija prošle godine rasla iako su rezultati u većini kvartala bili ispod očekivanja, pa očekuju obrnuti trend u tekućoj godini. Barclays i dalje na terenu ne vidi napredak u prodaji novog modela iPhone 15, niti nove karakteristike i nadogradnju za model iPhone 16 koji bi ga učinio atraktivnijim.

Akcije Apple-a prošle godine su skočile oko 50 procenata, a kompanija dostigla vrednost od preko tri hiljade milijardi dolara. Međutim, na tržištu su sve jače sumnje da će kompanija moći da nastavi sa ovakvim dobicima uzimajući u obzir rastuću konkurenciju kao što je kineski Huawei, te rizik od kineske regulative za strane proizvođače.

Akcije Apple-a trenutno imaju 34 preporuke „kupiti“, 14 „drži“ i pet „prodati“. Konsenzus analitičara koji daju preporuke se trenutno nalazi na 4,08/5 što je najniži nivo od oktobra 2020. godine. Prosečna ciljana cena sugeriše rast akcije od svega 3,6 odsto u narednih 12 meseci.

Akcije Apple-a pale su na današnjem trgovanju 3,6 odsto na 185,6 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum