Uprkos oštrom padu profitabilnosti i otpuštanju 11 hiljada radnika, čelnici tehnološkog giganta, Meta Platforms, ostaju pri politici velikih ulaganja u segment virtuelne realnosti i metaverzuma.

Na kompanijskom blogu, prvi čovek tehnološkog sektora Mete, Endrju Bosvort, potvrdio je da Meta i dalje vidi svetlu budućnost virtualne realnosti i veruje da je količina resursa opredeljenog ka ostvarenju tog cilja na odgovarajućem nivou.

Bosvort je istakao da kompanija odvaja oko 20 procenata resursa u ove dugoročne projekte, dok je ostatak i dalje namenjen glavnim segmentima poslovanja, kao što su Facebook i Instagram. Takođe je naglasio da će ulaganja u virtuelnu realnost i slične oblasti zavisiti od glavnog biznisa kompanije koji je usporio sa padom na tržištu oglašavanja. Dalji napredak u razvoju virtuelne realnosti zavisiće i od poboljšanja stanja u privredi koje sada utiče da i druge kompanije odlažu razvojne projekte.

U prva tri kvartala ove godine, segment za virtuelnu realnost, Reality Labs, zabeležio je operativan gubitak od 9,4 milijarde dolara, u odnosu na 6,9 milijardi dolara godinu dana ranije. Uprkos velikim ulaganjima, prodaja je jedva porasla, sa 1,40 milijardi dolara u prvih devet meseci prošle godine na 1,43 milijarde dolara u istom periodu ove godine.

Sasvim drugi pogled na ove projekte ima bivši savetnik u kompaniji, Džon Karmak, koji je u petak napustio ovu poziciju. On je ukazao na rasipanje resursa, destruktivno ponašanje i slabu efikasnost u kompaniji.

Akcije Mete u ovoj godini izgubile su na vrednosti 66 procenata na 114,5 dolara što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od oko 300 milijardi dolara.

Izvor: Axios, Momentum