Američka naftna kompanija, Chevron, objavila je u petak rekordnu dobit od 36,5 milijardi dolara za 2022. godinu koja je bila više nego duplo veća od rezultata iz prethodne godine, dok je četvrti kvartal bio ispod očekivanja tržišta usled otpisa imovine i rastućih troškova.

Prilagođena neto dobit druge najveće američke energetske kompanije u prethodnoj godini premašila je rekord postavljen u 2011. za čak 10 milijardi dolara. Ipak, veći troškovi i slabija profitabilnost od nafte i goriva bili  su uzrok za slabiji rezultat u četvrtom kvartalu koji je bio 6,6 odsto ispod očekivanja tržišta.

U periodu oktobar-decembar, Chevron je zabeležio prilagođenu dobit od 7,9 milijardi dolara odnosno 4,09 dolara po akciji, ispod konsenzusa od 4,38 dolara.

Visoke cene sirove nafte usled snažne tražnje i nestašica nakon izbijanja rata u Ukrajini omogućile su zapadnim energetskim kompanijama da prošle godine ostvare zbirni profit u visini od oko 200 milijardi dolara.

Rekordni kvartalni profiti Chevron-a u 2022. nakon skoka cene nafte i gasa (mUSD)

Izvor: Reuters

Zahvaljujući ekstremno dobroj likvidnosti, Chevron je prošle godine smanjio dug, ali je i vratio akcionarima 26 milijardi dolara putem dividendi i otkupa sopstenih akcija, a uprkos sve glasnijem protivljenju političara za ovakve odluke, kompanija je najavila povećane isplate u narednom periodu.

S druge strane, kompanija je uložila u poslovanje 15,7 milijardi dolara, dok je za ovu godinu podigla prag CAPEX-a na 17 milijardi dolara, od čega će dve trećine ulaganja otići u SAD gde je proizvodnja nafte i gasa prošle godine porasla četiri odsto i dostigla rekordni nivo.

Za tekuću godinu kompanija je najavila rast proizvodnje nafte i gasa u rasponu 0-3 odsto.

Akcije Chevron-a pale su na jučerašnjem trgovanju 4,4 odsto na 179,5 dolara, dok u poslednjih godinu dana beleže rast od oko 33 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum