Nakon rekordno profitabilne godine, jedna od vodećih svetskih energetskih kompanija, Chevron, najavila je povećanje dividendi i novi program otkupa sopstvenih akcija.

Kompanija je najavila program otkupa sopstvenih akcija u vrednosti od 75 milijardi dolara koji bi trebalo da stupi na snagu 1. aprila i biće trostruko veći od prethodnog koji je najavljen početkom 2019. godine, navodi se u saopštenju kompanije.

Ukupna vrednost koja će biti izdvojena za otkup sopstvenih akcija skoro je jednaka četvrtini tržišne vrednosti kompanije i pet puta veća od aktuelnih sticanja sopstvenih akcija na godišnjem nivou.

Takođe, upravni odbor Chevron-a odobrio je kvartalnu dividendu od 1,51 dolar po akciji, što je povećanje od 0,09 dolara po akciji ili približno šest procenata.

Chevron povećava CAPEX ali je i dalje daleko ispod istorijskog proseka (mlrd USD)

Izvor: Bloomberg

Kompanije energetskog sektora kritikovane su od strane političara u prethodnoj godini kada je većina njihovih profita došla kao posledica napada Rusije na Ukrajinu, što je povećalo cenu sirove nafte.

Nakon najave Chevron-a o novom povećanju isplate akcionarima iz Bele kuće su ponovo pozvali naftne kompanije da koriste rekordne profite i povećaju proizvodnju „kako bi smanjile troškove američkim građanima“.

Chevron, koji je kao i ostale naftne kompanije znatno smanjio kapitalna ulaganja proteklih godina, najavio je da će ove godine CAPEX biti na gornjem kraju raspona od 17 milijardi dolara.

Kvartalne rezultate poslovanja Chevron će predstaviti sutra, dok akcije u pred-trgovanju beleže rast od skoro tri odsto na 184 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum