Nemački Siemens Energy, koji proizvodi opremu i pruža usluge energetskom sektoru, smanjio je izglede za profit za 2023. godinu nakon što je pregled jedinice za vetroturbine otkrio dublje probleme od očekivanih koji bi mogli koštati više od milijardu evra.

Problemi u španskoj podružnici Siemens Gamesa već su se odrazili na poslovanje matične kompanije, a ova najava predstavlja najnoviji udarac naporima kompanije da ih stavi pod kontrolu nakon potpunog preuzimanja poslovanja.

Siemens Energy je saopštio da je pokrenuo prošireni tehnički pregled instaliranih turbina i dizajna proizvoda kompanije Siemens Gamesa nakon što je utvrđeno da je došlo do značajnog povećanja stope kvarova komponenti.

Siemens Energy, koji je odvajanjem od Siemensa postao zasebna kompanija, saopštio je da pregled sugeriše da će troškovi biti znatno veći nego što se prvobitno mislilo kako bi se postigao željeni kvalitet proizvoda određenih kopnenih turbina.

Troškovi bi mogli da premaše milijardu evra nakon što su u januaru ovi izdaci procenjivani na oko pola milijarde evra.

Problemi u Gamesi već su doveli do toga da je Siemens Energy smanjio izglede za profit prošlog meseca, očekujući profitnu marginu pre posebnih stavki na donjem kraju ciljanog raspona od 1-3 odsto za fiskalnu 2023. godinu.

Međutim, ova kompanija koja proizvodi i servisira gasne turbine i gradi velike stanice za prenos električne energije zadržala je očekivanja rasta prodaje u rasponu 10-12 odsto.

Akcije kompanije nakon objave beleže oštru korekciju od oko 32 odsto na 15,9 evra, dok je matična kompanija Siemens pretrpela pad od skoro tri odsto na 156 evra.

Izvor: Reuters, Momentum