Cena sirove nafte porasla je na današnjem trgovanju nakon što je Saudijska Arabija, koja predstavlja najvećeg svetskog izvoznika ovog resursa, odlučila da dodatno smanji proizvodnju počev od jula.

Ovaj proizvođač nafte smanjiće proizvodnju na devet miliona barela po danu od sledećeg meseca, što predstavlja dodatno smanjenje od jednog miliona barela po danu u odnosu na majski nivo proizvodnje.

S druge strane, OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, dogovorili su se preko vikenda da ukupnu proizvodnju od januara 2024. godine smanje za 1,4 miliona barela po danu. Ovo praktično znači da je ova organizacija limitirala ukupnu proizvodnju na 40,5 miliona barela po danu u periodu januar-decembar 2024. godine.

Saudijska Arabija još u većem raskoraku sa američkom proizvodnjom nafte 

Izvor: Bloomberg

Ovaj kartel, neformalno imenovan kao OPEC+, pokušava da podrži cenu sirove nafte koja je poslednjih meseci u padu usled zabrinutosti ulagača zbog usporenog rasta globalne privrede i slabije tražnje.

Cena Brenta oporavila se danas na svetskim berzama preko dva odsto na 78 dolara po barelu, ali je od početka godine u minusu od skoro 10 procenata.

Izvor: Investing, Momentum