Američka naftna kompanija Exxon Mobil dogovorila je preuzimanje kompanije Pioneer Natural Resources za 59,5 milijardi dolara, što je njeno najveće preuzimanje u više od dve decenije u nastojanju da postane dominantni proizvođač nafte iz škriljaca.

Exxon će putem zamene akcija platiti preuzimanje 253 dolara po akciji, navela je kompanija, a ukoliko regulator odobri kupovinu biće to najveće preuzimanje ove godine i najveća kupovina Exxon-a još od spajanja sa Mobilom 1999. godine.

Akcionari Pioneer-a dobili su premiju od 18 procenata na cenu od 5. oktobra kada su se pojavile prve informacije o mogućem poslu. Ukoliko se preuzimanje privede kraju, Exxon će postati daleko najveći igrač u Permskom basenu, što će mu omogućiti dnevnu proizvodnju od skoro 4,5 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno – 50 odsto više od prve naredne kompanije.

Exxon bi u slučaju uspešnog preuzimanja postao najjači igrač u Permskom basenu

Izvor: Bloomberg

Preuzimanje će omogućiti Exxon-u da poveća dnevnu proizvodnju u Permskom basenu na ekvivalent od 2 miliona barela 2027. godine, odnosno više od polovine trenutne svetske proizvodnje ove kompanije.

Exxon će povećati broj lokacija na kojima tek treba da se sprovede bušenje u najvećem basenu škriljaca, dajući kompaniji pristup velikom broju potencijalnih bušotina na kopnu koje se veoma brzo mogu aktivirati za proizvodnju za razliku od morskih nalazišta. Preuzeta imovina će omogućiti kompaniji profitabilno poslovanje čak ako cena sirove nafte padne na nivo od 35 dolara, naveli su iz Exxon-a.

Kombinovana kompanija će kontrolisati rezerve ekvivalenta od 16 milijardi barela sirove nafte u Permskom basenu, navodi se u saopštenju.

Akcije Exxon-a beleže pad na današnjem trgovanju od skoro pet procenata na 105,2 dolara, nakon što su se bile oporavile u ponedeljak po izbijanju rata na Bliskom istoku.

Izvor: Bloomberg, Momentum