Američka naftna kompanija Exxon Mobil saopštila je u podnesku Komisiji za hartije od vrednosti da je u prvom tromesečju zabeležila operativni profit manji za 25 odsto usled nižih cena nafte i gasa.

Operativni profit kompanije u periodu januar-mart iznosio je oko 9,6 milijardi dolara u poređenju sa 12,8 milijardi dolara u četvrtom tromesečju, pokazuje kompanijski prikaz faktora koji su uticali na profitabilnost u zadnjem kvartalu.

Korekcija u profitabilnosti došla je pre svega iz segmenta istraživanja i proizvodnje gde Exxon očekuje operativni profit od 5,2 milijarde dolara u odnosu na 8,2 milijarde dolara u četvrtom tromesečju.

Globalne cene sirove nafte pale su oko sedam odsto na u proseku oko 82 dolara po barelu dok su američke cene gasa više nego prepolovljene u odnosu na finalni kvartal prošle godine.

Rafinerijski biznis kompanije pao je na oko 3,55 milijardi dolara usled viših troškova održavanja i slabijih margina, navedeno je iz kompanije, dok je hemijski biznis ostao nepromenjen u odnosu na četvrti kvartal sa operativnih profitom od oko 300 miliona dolara.

Exxon Mobile će zvanične rezultate za prvo tromesečje objaviti 28. aprila.

Akcije kompanije u pred-trgovanju kotiraju se relativno nepromenjeno u odnosu na juče, na ceni od oko 115 dolara, dok od početka godine beleže rast od 4,3 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum