Saudijska Arabija je u utorak produžila dobrovoljno smanjenje proizvodnje sirove nafte za  milion barela po danu sve do kraja godine, saopštila je saudijska državna pres agencija.

Ovo smanjenje će ukupnu proizvodnju Saudijske Arabije ostaviti na devet miliona barela po danu tokom oktobra, novembra i decembra, što će biti kontrolisano na mesečnom nivou.

Ovaj lider OPEC-a je u julu prvi put primenio smanjenje od milion barela, da bi nakon toga ovu odluku produžavao na mesečnom nivou. Ovo smanjenje je dodato na redukciju od 1,66 miliona barela po danu koju pojedine članice OPEC-a primenjuju sve do kraja 2024. godine.

Rusija, koja sa članicama OPEC-a čini koaliciju OPEC+, dobrovoljno je smanjila izvoz za pola miliona barela po danu u avgustu i dodatnih 300 hiljada u septembru. Prema navodima Kremlja, ovo dodatno smanjenje će važiti do kraja decembra i mere će biti nadgledane na mesečnom nivou.

Cena nafte tipa Brent preskočila je danas 90 dolara po barelu, a poslednji put na ovom nivou se nalazila u novembru 2022. godine.

Izvor: CNBC, Momentum