Evropska unija (EU) kaznila je Apple sa skoro dve milijarde dolara, navodeći da je proizvođač iPhone-a koristio nepoštenu praksu prema developerima aplikacija za striming muzike, što bi moglo označiti početak šire borbe između antimonopolskog tela Unije i ove tehnološke kompanije.

Evropska komisija (EK) je saopštila je da je višegodišnja istraga o praksi Apple-ove prodavnice otkrila da je kompanija prekršila antimonopolska pravila ograničavajući developere aplikacija da govore korisnicima o alternativnim načinima za pretplatu na striming muzike. Komisija je saopštila da je naložila Apple-u da ukloni odredbe koje sprečavaju developere da govore korisnicima o drugim načinima pretplate.

Komisija je u saopštenju navela da je „Apple-ovo ponašnje, koje traje skoro deset godina, možda navelo korisnike iOS-a da plaćaju znatno veće cene za pretplatu striminga muzike“.

Apple je saopštio da planira da se žali na odluku, za koju je naveo da je doneta „uprkos neuspehu Komisije da otkrije bilo kakve verodostojne dokaze o šteti koju su pretrpeli potrošači“.

Kazna od 1,8 milijardi evra (oko 1,95 milijardi dolara) veća je nego što su neki antimonopolski advokati očekivali, dok se njena neočekivana visina tumači namerom regulatora da se kompanija odvrati od sličnog ponašanja u budućnosti.

Ova odluka je doneta samo nekoliko dana pre nego što bi novi evropski zakon, koji cilja najveće svetske tehnološke kompanije, trebalo da natera Apple da izvrši neke od promena u poslovanju poput omogućavalanja alternativnim prodavnicama da rade u iOS sistemu i da developerima omogući naplatu kroz alternativne sisteme plaćanja.

Akcije Apple-a na početku trgovačkog dana beleže minus od oko dva procenta na 176 dolara.

Izvor: WSJ, Momentum