Google će platiti 700 miliona dolara za rešavanje tužbe koju je pokrenula grupa američkih država optužujući kompaniju da je prekršila tržišnu utakmicu na Play Store-u na Android uređajima, navodi se u sudskim podnescima objavljenim u ponedeljak.

Objava uslova nagodbe, koja je postignuta u septembru, dolazi nakon što je proizvođač igrica Epic Games dobio sličan slučaj protiv ove tehnološke kompanije prošle nedelje.

Google je pristao da plati 630 miliona dolara u fond za obeštećenje potrošača, a još 70 miliona dolara ide državama, pokazuje sudski dokument. Prema nagodbi, Google je takođe pristao da izvrši promene u načinu na koji Android sistem funkcioniše u SAD, kao što je omogućavanje programerima da implementiraju alternativni metod plaćanja u aplikaciji.

U predmetu su bili sporni Google-ovi ugovori sa proizvođačima pametnih telefona, mrežnim operaterima i kreatorima igrica, u kojima je prema tužbi bila ukinuta konkurencija u Play Store-u.

Google je prikupljao prekomerne provizije za digitalne kupovine na Play Store-u sprečavajući alternativne načine plaćanja koji bi mogli da ponude niže naknade, navedeno je u tužbi država.

Google je u novembru prošle godine započeo pilot program pod nazivom naplata po izboru korisnika u partnerstvu sa Spotify-em, koji je korisnicima dao izbor između korišćenja Google Play-ovog sistema plaćanja ili direktnog plaćanja prema kompaniji Spotify za kupovinu artikala ili pretplatu. Google je rekao da će pilot program testirati opcije za alternativne metode plaćanja i prikupiti saznanja od programera o tome kako bi mogao da se razvija.

Kompanija se sada obavezala da će tu opciju uvesti u Play prodavnicu. Google će takođe dozvoliti programerima da usmere potrošače van svoje prodavnice na druge načine plaćanja.

Pored plaćanja 700 miliona dolara i obaveze da omogući alternativne opcije naplate, Google je rekao da će olakšati preuzimanje aplikacija na Android uređajima iz izvora van Play Store-a, praksa poznata kao „bočno učitavanje“.

Google je saopštio da je zadovoljan rešavanjem slučaja, dok je Epic kritikovao nagodbu, saopštivši da će potrošači nastaviti da preplaćuju digitalnu robu prema ovim uslovima, te da će tražiti bolje načine za potpuno otvaranje Android ekosistema za potrošače i programere kako bi imali istinsku korist od konkurencije.

Izvor: FT, Momentum