Intel i nemačka vlada potpisali su u ponedeljak sporazum prema kojem će američka kompanija uložiti više od 30 milijardi evra (32,8 milijardi dolara) za izgradnju fabrike za proizvodnju čipova u Magdeburgu, nakon što se Nemačka obavezala da će pokriti trećinu potrebnih ulaganja.

Sporazum je postignut kada se nemački kancelar Olaf Šolc sastao sa izvršnim direktorom Intela Patom Gelsingerom u Berlinu.

Intel je u novembru kupio zemljište za dva fabrike u Magdeburgu, a očekuje se da će prva početi proizvodnju za četiri ili pet godina.

„Investicija u Nemačku znači značajno proširenje Intelovih proizvodnih kapaciteta u Evropi i najveća je investicija koju je neka strana kompanija napravila u Nemačkoj“, rekao je ministar ekonomije Robert Habek, koji je i vicekancelar te zemlje.

Pre nego što je revidirano pismo o namerama potpisano u ponedeljak, planovi su predviđali ukupnu investiciju od najmanje 17 milijardi evra. Nemačka vlada je sada potvrdila da će obezbediti 9,9 milijardi evra kako bi se zatvorila cela konstrukcija.

Plan zahteva odobrenje Evropske unije kako bi se osiguralo da ugovor neće dati Intelu nepravednu prednost nad konkurencijom.

Nemačka ovim naporima pokušava da smanji zavisnost zemlje od uvoznih čipova i globalnih lanaca snabdevanja, a Šolc je naveo da će ova zemlja postati „jedna od većih globalnih lokacija za proizvodnju čipova“.

Izvor: AP, Momentum