Proizvođač čipova Intel predstavio je novu generaciju procesora i čipova za veštačku inteligenciju (AI), u pokušaju da povrati udeo na tržištu data centara, boreći se sa već neko vreme dominantnijim rivalima, kao što su NVIDIA i Advanced Micro Devices (AMD).

Intel je tokom tehnološke konferencije Computex predstavio novu generaciju Xeon server procesora sa ciljem da obuhvati širok spektar korišćenja i radnih opterećenja, i saopštio da će cene njegovih Gaudi AI akceleratora biti znatno niže od proizvoda rivala.

Intelova Xeon 6 porodica procesora, uključujući opcije E-core i P-core, ima za cilj „da pruži bolje performanse i energetsku efikasnost za radna opterećenja visokog intenziteta u data centrima u poređenju sa prethodnicima“, saopštili su iz kompanije.

Intel Xeon 6 procesori P-core dizajnirani su za zahtevna radna opterećenja, a očekuje se da će se pojaviti na tržištu u trećem kvartalu 2024. godine.

Ova najava dolazi nakon što su konkurenti, NVIDIA i AMD, predstavili nove AI procesore, dok su takođe najavili planove za nove čipove za data centre na godišnjem nivou.

NVIDIA je u nedelju najavila planove za unapređenje svojih AI akceleratora sa lansiranjem čipa Blackwell Ultra sledeće godine i platforme nove generacije nazvane Rubin 2026. S druge strane, AMD je predstavio najnovije AI procesore i dao plan razvoja AI čipova tokom naredne dve godine.

Čipovi šeste generacije Xeon biće ključni za Intel, koji postepeno gubi tržišni udeo u segmentu data centara u korist AMD-a, prema podacima kompanije Mercury Research.

Intel je takođe predstavio Lunar Lake arhitekturu procesora sa ciljem „da nastavi sa rastom kategorije AI PC“. Lunar Lake, dizajniran da pruži revolucionarnu efikasnost snage x86 i unapređene performanse grafike, pokretaće više od 80 novih AI PC dizajna od više od 20 partnera, počevši od trećeg kvartala 2024. godine.

Ovaj proizvođač čipova je takođe rekao da Gaudi 3 akceleratorski komplet, koji uključuje osam AI čipova, košta oko 125.000 dolara, što se procenjuje da je dve trećine cene konkurentskih platformi. Ranija generacija Gaudi 2 imala je maloprodajnu cenu od 65.000 dolara.

Akcije Intela beleže rast u pred-trgovanju od 1,3 odsto na 30,7 dolara, a od početka godine su u minusu od skoro 40 procenata.

Izvor: SeekingAlpha, Momentum