Američki proizvođač računarskih procesora, Intel, srezao je isplatu dividende za 66 odsto na najniži nivo u poslednjih šesnaest godina, saoštila je kompanija, zadržavši poslovna očekivanja za tekući kvartal.

Kompanija će smanjiti kvartalnu dividendu na 12,5 centi po akciji, nivo koji nije viđen od 2007. godine, dok je trenutna kvartalna dividenda 36,5 centi po akciji.

Pad prodaje personalnih računara i jačanje konkurencije rezultirali su najavom jednog od najgorih kvartala u Intelovoj istoriji. Uprava kompanije morala je da smanji broj radnih mesta, menadžerske bonuse, a istovremeno redukuje ulaganja u nova postrojenja i opremu u pokušaju da uštedi 10 milijardi dolara do kraja 2025.

Uprava kompanije je naglasila da ostaje posvećena povećanju dividende ponovo, ali kada okolnosti budu dozvoljavale.

Istovremeno, Intel je potvrdio poslovna očekivanja za tekući kvartal data u januaru. Prodaja se očekuje u rasponu 10,5-11,5 milijardi dolara i gubitak mimo jednokratnih stavki od 15 centi po akciji.

Akcije Intela izgubile su oko 41 odsto na vrednosti u poslednjih godinu dana, a danas su se spustile ispod nivoa od 26 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum