Najveća svetska kompanija, Apple, dominira kineskim tržištem mobilnih telefona uprkos problemima sa pandemijskim merama i globalnim privrednim usporavanjem.

U poslednja tri meseca 2022. godine, Apple je držao skoro 24 odsto kineske prodaje pametnih telefona, pokazuju podaci firme Counterpoint Research, i bio je drugi po veličini prodavac na godišnjem nivou po prvi put u istoriji.

Ovaj proizvođač iPhone-a je u ovom kvartalu bio na vrhu među proizvođačima ostavljajući iza sebe domaće konkurente Vivo, Oppo i Xiaomi i pored pretrpljenog pada isporuka u odnosu na godinu pre.

Ekonomsko usporavanje izazvano porastom inflacije i kamatnih stopa nije zaobišlo ni globalno tržište mobilnih telefona, s obzirom da trgovci i dalje troše zalihe zaobilazeći nove narudžbine.

Pad tražnje posebno je zabeležen na kineskom tržištu koji je tokom godine u nekoliko momenata dostizao dvocifrenu stopu.

Tražnja za najnovijom iPhone-a je manja od planirane, dok su Pro modeli i dalje veoma traženi, uprkos usporavanju isporuka zbog posledica zatvaranja fabrika usled pandemije i protesta radnika u fabrikama u Kini.

Akcije Apple-a na današnjem beleže blagi rast na 144,3 dolara, dok od početka godine registruju skok od 11 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum