U dugo očekivanom septembarskom predstavljanju novih uređaja, Apple je tek neznatno povećao cene svojih proizvoda, što je jedan od glavnih razloga što su ulagači predstavljanje novog iPhone-a propratili padom cene akcija.

Kompanija je u utorak povećala cenu samo jednog modela iPhone-a — najskupljeg Pro Max-a, za 100 dolara na 1.199 dolara — dok je cena ostala tri modela ostala nepromenjena. Ali i ovaj skuplji model imaće dvostruko više memorije, što u velikoj meri ublažava ovo poskupljenje.

Kompanija tradicionalno izbegava nagle promene cene svojih osnovnih proizvoda, ali koristi druge, suptilnije načine da poveća prihode. Tako će i Apple-ov prelazak na USB-C punjač, što je mera koju je usvojila EU, omogućiti ostvarivanje dodatnih prihoda. Ako potrošači žele da njihove slušalice imaju isti konektor kao i najnoviji iPhone, moraće da potroše 249 dolara za novi par. Ako žele da koriste svoje stare punjače, mogu kupiti adapter od Apple-a za 29 dolara.

I generalne okolnosti kompaniji ne idu u prilog za eventualno povećanje cena. Isporuke pametnih telefona širom sveta pale su za skoro sedam odsto u poslednjem kvartalu, dok su problemi u Kini dodatno ojačali pritisak na prodaju.

Stoga će Apple će zadržati nižu verziju iPhone-a 15 na 799 dolara, dok početni Pro model ostati na 999 dolara – cena koja se smatrala impresivnom kada je iPhone X debitovao na tom nivou 2017.

Iako će početni Pro Max biti skoro 10 odsto skuplji od najjeftinijeg iPhone 14 Pro Max, on ima 256 gigabajta memorije, u poređenju sa 128 gigabajta koji je ranije ponuđen.

Apple je rešio da agresivnije podigne cene van SAD. iPhone 15 Pro će poskupeti za 50 dolara u Kanadi, dok će cena Pro Max-a porasti za 200 dolara. U Indiji, Pro Max će se poskupeti za oko 14 odsto.

S druge strane, u Velikoj Britaniji će iPhone 15 Pro i Pro Max biti jeftiniji za 100 funti u odnosu na prethodne modele.

Apple je takođe juče predstavio i nove satove (Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2) koji imaju više sadržaja i bolje performanse u odnosu na prethodne, sa početnim cenama od 399 i 799 dolara, respektivno.

Akcije Apple-a pale su na jučerašnjem trgovanju tokom odigravanja događaja 1,7 odsto, dok danas na početku trgovanja beleže dodatni pad cene od pola procenta na 175,3 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum