Izraelska vlada pristala je da subvencioniše Intelovo novo postrojenje za proizvodnju čipova, saopštile su obe strane u utorak.

Ovo ulaganje vredno 25 milijarde dolara izraelska država će podržati sa 3,2 milijarde dolara.

Plan proširenja lokacije Kirjat Gat je „važan deo Intelovih napora da podstakne otporniji globalni lanac snabdevanja, zajedno sa tekućim i planiranim investicijama u proizvodnju u Evropi i SAD“, naveo je Intel u saopštenju.

Intel se obavezao da će u narednih deset godina kupiti robu i usluge od strane izraelskih snabdevača u visini od 16,6 milijardi dolara, dok se očekuje da će nova fabrika otvoriti nekoliko stotina novih radnih mesta.

Intel u Izraelu ima četiri razvojne i proizvodne lokacije, uključujući proizvodno postrojenje u Kirjat Gatu, i zapošljava skoro 12 hiljada radnika u ovoj zemlji.

Izraelska vlada je još u junu najavila ovo ulaganje Intela, dok kompanija sve do sada nije želela da potvrdi investiciju.

Otvaranje nove fabrike se očekuje 2027. godine i radiće najmanje do 2035. godine.

Intel je tokom proteklih godina izgubio konkurentsku prednost u proizvodnji čipova od globalne konkurencije što je dovelo i do velikog pada njegove tržišne vrednosti. Kompanija sada nastoji da uz državne subvencije, koje je postakla nestašica tokom pandemije, napravi proizvodnu ekspanziju kako bi se vratila na staze stare slave.

Intel je ove godine zabeležio rast tržišne kapitaizacije od oko 81 odsto, ali se i dalje nalazi 20-ak procenata ispod nivoa iz 2021. godine.

Izvor: Investing, Momentum