Kompanija Meta Platforms saopštila je danas da će otpustiti više od 11.000 radnika u prvom velikom krugu otpuštanja u istoriji ovog tehnološkog giganta.

Ovo smanjenje broja zaposlenih, koje predstavlja čak 13 procenata od uklupne radne snage, nedavno je i najavljeno, a kompanija je u saopštenju navela i da će period tokom kojeg neće dalje zapošljavati biti produžen i na prvi kvartal naredne godine.

Meta je saopštila da će njen tim za zapošljavanje biti nesrazmerno pogođen, iako će se smanjenja dešavati u celoj kompaniji, i da će njeni poslovni timovi biti „značajnije“ restrukturirani. Meta će takođe preispitati svoju infrastrukturnu potrošnju, sprovesti racionalizaciju kadrova kroz prebacivanje zaposlenih na koncept „desk sharing-a“, a očekivanja su da će u narednom periodu uslediti dodatna smanjenja troškova.

Meta, čije su akcije ove godine pale za 71 odsto, preduzima korake da smanji troškove nakon nekoliko kvartala razočaravajuće profitabilnosti i pada prihoda. Smanjivanje kompanije, najdrastičnije od osnivanja Facebook-a 2004. godine, odražava naglo usporavanje tržišta digitalnog oglašavanja, privredu koja se nalazi na ivici recesije i ogromna ulaganja u novi poslovni segment koji stvara goleme gubitke – metaverzum.

Osnivač kompanije i generalni direktor, Mark Zakerberg, saopštio je da je očekivao da se trendovi od izbijanja pandemije nastave i u budućem periodu, ali da je pogrešio s obzirom da su se desili makroekonomsko usporavanje, povećana konkurencija i nemogućnost efikasnog oglašavanja što je dovelo do manjih od očekivanih prihoda.

Čak i sa najavljenim rezovima, Meta i dalje očekuje da će gubici u segmentu Reality Labs, u kojem se nalaze ulaganja u metaverzum, „značajno” porasti u 2023. godini, navela je kompanija u odvojenom saopštenju regulatoru.

Akcije Mete, koja je jedan od najvećih gubitnika u tekućoj godini u indeksnoj korpi S&P 500, ojačale su na početku trgovanja 7,5 odsto na 103,7 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum