Uprava jedne od najvećih američkih tehnoloških kompanija, Meta, planira da znatno smanji broj zaposlenih u tekućoj nedelji kao odgovor na probleme u poslovanju i smanjenu profitabilnost.

Osnivač kompanije Zakerberg najavio je reorganizaciju timova i smanjenje broja zaposlenih nakon oštrog usporavanja rasta najrazvijenijih delova biznisa, društvenih mreža Facebook i Instagram. Zakerberg je tada rekao da će Meta vrlo verovatno biti manja 2023. nego što je ove godine.

Otpuštanja su došla u trenutku kada se Meta suočava sa sve većim gubicima i kontinuirano ulaže velike količine novca u razvoj metaverzuma, još uvek neprofitabilnog dela biznisa. Ovaj segment poslovanja zabeležio je u trećem kvartalu operativni gubitak od 3,67 milijardi dolara u odnosu na minus od 2,63 milijarde dolara prošle godine.

Analitičari očekuje da bi Meta mogla da operativne troškove otpuštanjem radnika i rezanjem drugih fiksnih troškova spusti za 3-4 milijarde dolara što bi joj omogućilo smanjenje godišnjih rashoda na donji deo raspona 96-101 milijarda dolara, najavljenih tokom prezentovanja kvartalnih rezultata.

Meta nije jedina kompanija iz Silicijumske doline sa ovakvim planovima . Twitter je prošle nedelje otpustio skoro 3.700 radnika nakon što je Mask okončao preuzimanje, dok sličnu politiku poslovanja najavljuju Lyft i Seagate Technology.

Akcije Mete skočile su u pred-trgovanju tri odsto na 93,6 dolara, ali i dalje nose najveći gubitak u 2022. od svih velikih tehnoloških akcija.

Izvor: Bloomberg, Momentum