Američka kompanija Meta Platforms saopštila je da planira da otpusti oko deset hiljada radnika i zatvori oko pet hiljada privremenih pozicija u drugoj rundi otpuštanja u poslednjih šest meseci.

Uprava kompanije je još ranije označila 2023. kao „godinu efikasnosti“ u cilju poboljšanja finansijskih rezultata i ostvarivanja dugoročnih ciljeva. Kao deo ovih napora, Meta planira da izravna organizacionu strukturu, otkaže projekte niže važnosti i uspori zapošljavanje, navedeno je u saopštenju kompanije.

Meta je u novembru već otpustila 11 hiljada radnika odnosno 13 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Kompanija je takođe smanjila izgleda za ovogodišnje troškove na 86-92 milijarde sa ranije očekivanih 89-95 milijardi dolara, uzevši u obzir smanjivanje broja radnih mesta i druge mere za smanjenje troškova.

Meta, koja se susrela sa padom prihoda u reklamnom biznisu, zabeležila je prošle godine prvi godišnji pad prihoda, dok je rastu troškova doprinela orijentacija na metaverzum odnosno tehnologiju virtuelne realnosti.

Tokom pandemije 2020. godine, veliki rast poslovanja praćen je rastom broja zaposlenih za 30 procenata, a naredne godine za dodatnih 23 odsto. Kompanija je imala preko 87 hiljada zaposlenih pre nego što je u novembru otpočela otpuštanja.

Akcije Mete porasle su juče 7,3 odsto na 194 dolara što je njihov najviši nivo od maja prošle godine.

Izvor: Bloomberg, Momentum