Matična kompanija društvenih mreža Facebook i Instagram, Meta Platforms, juče je i zvanično pokrenula aplikaciju Threads, koja bi trebalo da bude direktna konkurencija Twitter-u.

Na ovoj platformi korisnici Instagrama mogu postovati slike i linkove i odgovarat ili repostovati poruke od drugih. Aplikacija će omogućiti korisnicima da prenesu svoje postojeće liste pratilaca i imena naloga sa Instagrama, Metine aplikacije za deljenje fotografija i video sadržaja koja ima više od dve milijarde korisnika.

Aplikacija je, prema navodima osnivača Mete Zakerberga, prikupila više od 10 miliona registracija u prvih sedam sati, što je još uvek daleko od preko 300 miliona korisnika Twitter-a.

Instagram i Facebook imaju dugu i uspešnu istoriju kopiranja proizvoda od internet konkurenata. Funkcija Reels je bio odgovor kompanije na TikTok-ove viralne video aplikacije, a funkcija Stories usledila je nakon uspona Snapchat-a. Metine aplikacije u prošlosti su se indirektno nadmetale za pažnju korisnika sa Twitter-ovom publikom tako što su se udvarale izdavačima, političarima i drugim javnim ličnostima da favorizuju ove platforme, dok je nastanak Threads-a prvi put da Meta kopira Twitter-ove funkcije.

Tajming lansiranja Threads-a čini se da je pogodan za Metu s obzirom da je nakon preuzimanja Twitter-a ova kompanija otpustila hiljade zaposlenih, olabavila politiku moderiranja sadržaja i stavila korisnike i oglašivače pred niz tehničkih izazova. Uporedo Twitter je u martu saopštio da beleži pad reklamnih prihoda od 50 procenata, dok je tek nedavno kompanija dobila direktora koji će pokušati kompaniju da vrati na pravi put.

Akcije Mete na jučerašnjem trgovanju skočile su 2,9 odsto na 294,4 dolara, dok danas u pred-trgovanju beleže rast od 298,8 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum