Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron, saopštio je juče da je smanjio proizvodnju DRAM i NAND čipova za petinu u odnosu na fiskalni četvrti kvartal „u skladu sa uslovima na tržištu“.

Micron je naveo da su se „tržišni izgledi za kalendarsku 2023. godinu pogrošali“, te očekuje da će morati da se smanji ponuda DRAM čipova, dok će rast ponude NAND čipova morati da bude značajno niži od prethodne procene.

Ovaj vodeći američki proizvođač memorijskih čipova takođe je saopštio da ide u pravcu dodatnog smanjenja kapitalnih ulaganja. U septembru je kompanija navela da će smanjiti kapitalna ulaganja za 30 odsto na oko osam milijardi dolara.

U poslednjih nekoliko sedmica gotovo svi glavni proizvođači memorijskih čipova su upozorili na preveliku ponudu i oštar pad cena, najavljujući da je došlo vreme za smanjivanje kapitalnih ulaganja.

U četvrtom fiskalnom kvartalu, koji traje od juna o avgusta, Micron je objavio profit iznad očekivanja, ali i najavio prihod za period septembar-novembar od 4,25 milijardi dinara što je bilo ispod konsenzusa za skoro dve milijarde dolara.

Akcije Microna na jučerašnjem trgovanju pale su 6,7 odsto na 58,9 dolara, dok od početka godine registruju minus od 36,8 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum