Američka softverska kompanija Microsoft saopštila je da će novi korporativni alati za veštačku inteligenciju (AI) koji rade sa Office-om, nazvanim Microsoft 365 Copilot, koštati mesečno 30 dolara po korisniku, povrh onoga što većina poslovnih korisnika već plaća.

Microsoft testira Microsoft 365 Copilot, koji koristi podatke sa Interneta, kao i interne informacije kompanije, sa oko 600 kupaca, uključujući General Motors i Goodyear. Copilot će biti ponuđen putem pretplate čija se cena trenutno kreće od 12,5 do 57 dolara po korisniku svakog meseca.

Cene objavljene na Microsoft-ovoj partnerskoj konferenciji odražavaju snažnu potražnju za korporativnim AI proizvodima, ali i visoke troškove njihovog pokretanja. Ove vrste usluga zahtevaju skupe računarske čipove i intenzivnu snagu cloud-a za obavljanje stvari kao što su odgovaranje na pitanja, analiza tabela, generisanje projekcija slajdova i predviđanje budućih poslovnih problema.

Kompanija je takođe predstavila poverljivi čet na Bing pretraživaču za korporativne klijente koji uključuje različite verzije Microsoft 365 za biznis korisnike i biće ponuđen kao samostalna pretplata za ostale po ceni od pet dolara mesečno po korisniku.

Microsoft takođe uvodi ranije najavljene funkcije vizuelne pretrage u Bing četu koje omogućavaju korisnicima da učitavaju slike i postavljaju pitanja o njima ili traže informacije vezane za njih.

Akcije Microsoft snažno su porasle nakon ovih informacija i trgovanje su završile u plusu od četiri odsto na skoro 360 dolara. Tako su po prvi put od 2013. godine akcije ove druge po veličini kompanije na svetu premašile ciljanu cenu analitičara koja trenutno iznosi 353,6 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum