Američka softverska kompanija Microsoft saopštila je da planira da ponudi svojim klijentima u oblasti cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za veštačku inteligenciju (AI) koji će se takmičiti sa rivalskom, znatno većom kompanijom NVIDIA.

Više detalja Microsoft planira da predstavi na konferenciji namenjenoj developerima, Microsoft Build, zakazanoj za sledeću nedelju.

Ova kompanija će takođe dati pregled novih Cobalt 100 prilagođenih procesora.

Microsoft-ovi klasteri AMD-ovih sofisticiranih MI300X AI čipova biće prodavani putem cloud usluga Azure. Oni će pružiti alternativu mnogo rasprostranjenijim NVIDIA H100 grafičkim procesorima (GPU) koji dominiraju tržištem čipova za AI data centre i čija potražnja premašuje ponudu.

Da bi izgradili AI modele ili pokrenuli aplikacije, kompanije obično moraju povezati – ili klasterisati – više čipova jer podaci i računske operacije ne mogu da stanu na jedan procesor.

AMD, koji očekuje prihod od oko četiri milijarde dolara od AI čipova ove godine, saopštio je da su njegovi čipovi dovoljno moćni da treniraju i pokreću velike AI modele.

Microsoft, osim najboljih NVIDIA AI čipova, klijentima nudi pristup i vlastitim AI čipovima nazvanim Maia.

Osim toga, Cobalt 100 procesori koje Microsoft planira da predstavi sledeće nedelje nude 40 procenata bolje performanse u odnosu na druge procesore zasnovane na tehnologiji Arm Holdings-a, saopštila je kompanija. Snowflake i druge kompanije su već počeli da ih koriste.

Cobalt čipovi, koji su najavljeni u novembru, testiraju se za napajanje Teams-a, Microsoft-ovog alata za razmenu poruka za poslovne korisnike, i pozicionirani su da konkurišu takođe interno razvijenim Graviton čipovima koje proizvodi najveći pružalac cloud usluga na svetu, Amazon.

Sledeće srede, 22. maja, NVIDIA će obajviti kvartalne rezultate poslovanja koji će dati najbolji uvid u to kako stoji tržište AI čipova čija je ekspanzija donela zamah čitavom tehnološkom sektoru u poslednjih godinu dana.

Izvor: Reuters, Momentum