Američka softverska kompanija, Microsoft, potvrdila je glasine medija od proteklih dana i najavila da planira da otpusti 10 hiljada zaposlenih do 31. marta.

U julu prošle godine Microsoft je smanjio broj radnika za manje od jedan odsto, dok je u oktobru  sproveo novu rundu smanjenja broja zaposlenih koja je pogodila manje od hiljadu radnika.

Direktor Microsoft-a Satja Nadela saopštio je putem kompanijskog sajta da će Microsoft „iz ovog izaći još jači i konkurentniji, te da će ovaj potez smanjiti broj zaposlenih za manje od pet odsto“.

On je dodao da će kompanija u fiskalnom drugom kvartalu rezervisati trošak od 1,2 milijarde dolara u vezi sa očekivanim otpremninama za zaposlene, promenama u hardverskom portfoliju i nastalim troškovima konsolidacije poslovnog prostora.

Otpuštanja radnika nisu uobičajena praksa kompanije, ali su se dešavale s vremena na vreme. U 2017. godini Microsoft je otpustio hiljade radnika u široj reorganizaciji prodajne jedinice, dok je nakon prezimanja Nokijinog biznisa sa mobilnim telefonima 2014. godine otpustio 18 hiljada ranika.

Aktuelno smanjenje radne snage Nadela je najavio ranije kada je rekao da Microsoft kao globalna kompanija ne može da bude imuna na makroekonomska kretanja i da će „morati da sprovede prilagođavanja“.

Microsoft će poslovne rezultate za period oktobar-decembar objaviti u utorak, 24. januara, a najavio je rast prihoda od dva odsto što je najniža stopa rasta još od 2016. godine.

Akcije Microsoft-a na početku trgovanja beleže blagi rast vrednosti i nalaze se u neznatnom plusu od početka godine, nakon što su u 2022. pale oko 29 procenata.

Izvor: CNBC, Momentum