Microsoft je u pregovorima da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI, vlasnika ChatGPT-a, koji će ovu firmu vrednovati na 29 milijardi dolara, izvestio je portal Semafor, pozivajući se na neimenovane izvore.

Finansiranje uključuje i druge investicione firme, a dokumenti o poslovima poslati su potencijalnim investitorima poslednjih nedelja, sa ciljem da se krug zatvori do kraja 2022. godine, navodi se u izveštaju.

Ove informacije su usledile nakon što je WSJ saopštio da je OpenAI u pregovorima o prodaji postojećih akcija koje bi vrednovale firmu oko 29 milijardi dolara, pri čemu investicione firme kao što su Thrive Capital i Founders Fund planiraju da kupe akcije od postojećih akcionara.

OpenAI, koji su osnovali osnivač Tesle Ilon Musk i investitor Sem Altman, omogućio je četbot ChatGPT dostupnim za besplatno javno testiranje od 30. novembra. Chatbot je softverska aplikacija dizajnirana da oponaša razgovor nalik ljudima zasnovan na upitima korisnika .

U izveštaju Semafor-a se navodi se da uslovi finansiranja podrazumevaju da Microsoft dobija 75 procenata profita OpenAI-a dok ne nadoknadi početnu investiciju. Kada se ovaj plan ostvari, Microsoft bi imao udeo u OpenAI-u od 49 odsto, drugi investitori 49 odsto, a neprofitna matična organizacija OpenAI-a dva odsto, navodi se u izveštaju, bez pojašnjenja koji će biti udeli dok Microsoft ne dobije svoj novac nazad.

Microsoft, koji je uložio milijardu dolara u OpenAI 2019. godine, radi na pokretanju verzije pretraživača Bing koristeći veštačku inteligenciju koja se nalazi iza ChatGPT-a, preneli su mediji prošle sedmice.

Izvor: Reuters, Momentum