Kako prenosi Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore, Microsoft sarađuje sa AMD-om na ekspanziji ove kompanije na polju procesora za veštačku inteligenciju, što je deo šire strategije da se obezbedi više željenih komponenti.

Ova saradnja bi trebalo da obezbedi alternativu Nvidiji koja dominira tržištem čipova sa veštačkom inteligencijom odnosno grafičkih procesorskih jedinica. Prema istim navodima, Microsoft obezbeđuje finansijsku podršku AMD-u i zajedno sarađuje na razvoju in-house procesora kodnog imena Athena. Microsoft je navodno uložio oko dve milijarde dolara u jedinicu za razvoj čipova u kojoj je angažovano skoro hiljadu zaposlenih.

Kao što je naširoko poznato, Microsoft je i pružalac cloud usluga i pokretačka snaga korišćenja veštačke inteligencije. Kompanija je investirala 10 milijardi dolara u OpenAI, pokretača četbota ChatGPT, i najavila uvođenje njegovih karakteristika u čitavu liniju svojih proizvoda.

Saradnja sa AMD-om ne bi trebalo da znači da Microsoft okreće leđa Nvidiji već će nastaviti kooperaciju i sa tom kompanijom čiji su čipovi dominantni u pokretanju sistema baziranih na veštačkoj inteligenciji. Nvidija nudi svojim klijentima, među kojima su Amazon, Google i Tesla, paket softvera i hardvera  koji funkciniše zajedno – uključujući čipove, programske jezike, mrežnu opremu i servere, što je jedan od razloga njene dominacije.

Akcije AMD-a nakon ovog izveštaja skočile su više od šest odsto na 86,6 dolara nakon što su se prethodnog dana stropoštale devet odsto po objavi kvartalnih rezultata.

Izvor: Bloomberg, Momentum