Američka softverska kompanija Microsoft dogovorila je kupovinu udela u Londonskoj berzi (LSE) od četiri odsto u okviru ugovora o cloud poslovima koje će za ovu berzansku grupaciju obavljati u narednih deset godina.

LSE se obavezala da će u ovom periodu potrošiti na cloud usluge sa Microsoft-om najmanje 2,8 milijardi dolara, dok bi ovo partnerstvo trebalo da ubrza migraciju LSE tržišta na cloud i omogući joj razvoj novih proizvoda i usluga.

Ova transakcija nije došla kao iznenađenje s obzirom na aktuelne trendove povezivanja berzi i tehnoloških firmi usled povećane tražnje investitora za informacijama koje im daju prednost na sve bržim elektronskim tržištima.

Prema izveštaju firme Burton-Taylor International Consulting, globalna potrošnja na podatke i vesti na finansijskom tržištu porasla je u 2021. godini za 7,4 odsto na rekordnih 35,6 milijardi dolara.

LSE je prošle godine okončala  kupovinu Refinitiva u vrednosti od 27 milijardi dolara, što je označilo početak nove ere u kojoj većina njenih prihoda dolazi od prodaje podataka.

Ovaj sporazum sa Microsoft-om koštaće LSE 250-300 miliona funti između 2023. i 2025. godine, uključujući 100 miliona funti u kapitalna ulaganja. Dodatna ulaganja iznad dogovorenih 2,8 milijardi dolara zavisiće od „uspeha strateškog partnerstva“ i tražnje za uslugama LSE, navela je ova britanska firma.

Microsoft je saopštio da bi mu ovo partnerstvo „moglo doneti dodatnih 5 milijardi dolara u prihodu u narednih deset godina“.

Akcije LSE skočile su na današnjem trgovanju 2,1 odsto, dok su akcije Microsoft-a u blagom plusu u pred-trgovanju.

Izvor: Bloomberg, Momentum