Protekla sedmica donela je više nego očajnu investicionu aktivnost na Beogradskoj berzi s obzirom da je tržište akcija zabeležilo promete koji se odavno ne pamte. Vrednost prometa indeksne korpe Belex15 nije dobacila ni do pet miliona dinara što najbolje pokazuje generalnu sliku tržišta.

Dunav osiguranje (DNOS) je bilo najprometnija akcija sa novim padom cene od 4,3 odsto nakon što je kompanija nedavno saopštila da će ove godine akcionare ostaviti bez dividende, prvi put još od 2016. godine.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) takođe su pale skoro dva odsto, a prometi su ostali više nego tanki uprkos oporavku cene sirove nafte protekle sedmice. NIS je još ranije objavio odlične rezultate poslovanja za 2022. godinu, a očekuje se da do kraja meseca saopšti trend poslovanja u tekućoj godini odnosno u prvom tromesečju.

Metalac (MTLC) je bio retka svetla tačka protekle sedmice nakon što je kompanija saopštila da će akcionari ove godine dobiti rekordnu dividendu od 90 dinara po akciji (prinos 5,5 odsto), dok je Philip Morris (DINNPB) objavio godišnji izveštaj o poslovanju koji je pokazao nastavak uzlaznog trenda kompanije, premda usporenijim tempom nego u prvih šest meseci.

Očekuje se da bi do kraja meseca i većina drugih kompanija mogla da objavi makar preliminarne godišnje rezultate poslovanja što bi na nekim akcijama, u odsustvu kontinuiranog izveštavanja, moglo da doprinese življoj investicionoj aktivnosti na Beogradskoj berzi.

Izvor: Momentum