Najveći svetski dizajner čipova, NVIDIA, u sredu, 21. februara, nakon trgovanja objaviće poslovne rezultate za fiskalni četvrti kvartal što bi mogao biti dobar test i za brojne kompanije koje su nabujale na aktuelnom trendu primene generativne veštačke inteligencije (AI).

NVIDIA je prošle sedmice postala treća po veličini svetska kompanija nakon što je od početka godine dodala na vrednosti 47 procenata, a pošto je u 2023. takođe nosila uspon tržišta rastom do 240 procenata.

Analitičari očekuju da bi kompanija za fiskalni četvrti kvartal mogla da objavi prihode od 20,4 milijarde dolara u odnosu na 6,1 milijardu dolara prošle godine i dobit po akciji od 4,56 dolara.

Ako se ove procene obistine kompanija je u fiskalnoj 2024. godini ostvarila prihod od oko 59 milijardi dolara, što je duplo veća realizacija u odnosu na godinu pre i stopa rasta koju nije uspela da postigne nijedna velika tehnološka kompanija sa slične startne osnove.

PE racio akcije uprkos silovitom rastu ispod trogodišnjeg proseka 

Izvor: WSJ

Ovaj momentum omogućio je da NVIDIA ni nakon tolikog rasta ne izgleda previše skupo. Prema podacima FactSet-a PE racio ove akcije na osnovu očekivanog profita u narednih 12 meseci iznosi 38x što je oko devet odsto ispod njenog trogodišnjeg proseka.

Ključno pitanje za investitore ostaje koliko dugo kompanija može održati ovakav rast. Tržište trenutno očekuje prihod u tekućem kvartalu od 21,6 milijardi dolara što bi bila tri puta veća realizacija u odnosu na prošlu godinu. Na nivou čitave godine očekuje se prihod od 92 milijarde dolara, oko 56 procenata više u odnosu na 2024. godinu, ali i očekivani PS racio od oko 20x.

Koliko kompanija može dugo držati konkurenciju van domaćaja njenih masivnih profita (bruto margina oko 75 odsto trenutno), možda će više pokazati kompanijska tehnološka konferencija za AI developere koja se održava u martu. NVIDIA bi trebalo da predstavi novi AI sistem, B100, koji bi prema naznakama pojedinih analitičara mogao biti skuplji za 10-30 odsto od trenutnog, na tržištu veoma popularnog sistema H100.

I pre ovog martovskog događaja, investitori će na objavi u sredu pažljivo meriti reči uprave kompanije koje bi mogle naznačiti dugoročnije trendove. Otkada je kompanijska objava u maju prošle godine označila početak ekspanzije AI tržišta i stampedo na ovu akciju, ove objave se prate sa posebnom pažnjom. No, sada se očekuje ubedljivo najveća cenovna promena sudeći po aktivnosti na tržištu opcija – akcije kompanije bi nakon saopštavanja rezultata mogle da se pomere 11 procenata u jednom ili drugom smeru, dok je prosečna oscilacija nakon objave rezultata u protekle tri godine bila 6,7 odsto.

NVIDIA je na trgovanju u petak postigla cenu na zatvaranju od 726,1 dolar, a trenutna ciljana cena analitičara u narednih 12 meseci iznosi 738,2 dolara.

Izvor: Reuters, WSJ, Momentum