Akcije na Volstritu zabeležile su korekciju protekle sedmice i registrovale najlošiji nedeljni učinak još od bankrotstva Silicon Valley banke, čime je prekinut skoro neprekidni tromesečni uzlazni trend.

Negativnom trendu doprinele su najave Fed-a da će biti još dizanja kamata, kao i neočekivano visoko povećanje stope od strane Bank of England (BoE). Takođe, evrozona je pretrpela oštro usporavanje privrede u junu što bi moglo da ukaže da akcije centralnih banaka počinju da ostavljaju traga na privredi.

Indeks S&P 500 oslabio je u sedmici 1,4 odsto nakon pet nedelja rasta, dok je Nasdaq okončao osmosedmični uzlazni trend korekcijom od 1,4 odsto. S&P se i dalje nalazi u plusu od početka godine od preko 13 procenata, ali investitore sve više brinu fundamentalno skupe akcije s obzirom da se ovom korpom trguje na 19 puta njene očekivane 12-omesečne dobiti u odnosu na istorijski prosek od 15,6 puta. Ovim okolnostima su naravno najviše doprinele tehnološke akcije čiji su fundamenti, u velikoj meri zahvaljujući golemim očekivanjima od primene veštačke inteligencije, došli u još veći raskorak u odnosu na istorijski prosek.

Ove nedelje fokus investitora će biti na nastupima članova glavnih svetskih centralnih banaka, ali i izveštajima o inflaciji u evrozoni, te u SAD gde će biti objavljen majski indeks troškova lične potrošnje. Takođe, biće objavljeni junski podaci o kineskoj privrednoj aktivnosti (PMI pregled) koja je počela ozbiljno da usporava tokom maja.

Izvor: Momentum