Najveći američki dizajner čipova, NVIDIA, objavio je preliminarne rezultate za fiskalni period maj-jul koji predstavljaju znatnu korekciju u odnosu na inicijalne prognoze uprave i očekivanja tržišta.

Prihod se sada očekuje na nivou od oko 6,7 milijardi dolara, znatno ispod očekivanih 8,1 milijardi dolara. Ova realizacija je na godišnjem nivou veća svega tri odsto, dok je 19 odsto niža u odnosu na relizaciju iz prethodnog fiskalnog perioda.

Prihod u Gaming segmentu pao je 33 odsto u odnosu na prošlu godinu na 2,04 milijarde dolara (konsenzus 3,12 milijardi dolara), odnosno 44 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Po rečima uprave, prodaja je padala kako je kvartal odmicao, i preuzete su mere optimizacije cena i zaliha prema distributerima usled izazovnih makroekonomskih uticaja koji će se izgledno produbiti i u naredne kvartale.

Pored korekcije u prihodima, kompanija očekuje pad prilagođene operativne margine na 46,1 odsto sa 67,1 odsto, uprkos nepromenjenim operativnim troškovima. Ovo je pre svega posledica otpisa u visini od 1,32 milijarde dolara baziranog na revidiranim očekivanjima tražnje i korigovanim zalihama.

Akcije kompanije pale su na današnjem trgovanju 6,3 odsto na 177,9 dolara, a od početka godine beleže minus od nepunih 40 odsto.

Izvor: NVIDIA, Momentum