Najnapredniji čip za veštačku inteligenciju (AI) koji je kompanija NVIDIA razvila za kinesko tržište imao je slab debi, s obzirom da je slabija prodaja uslovila nižu cenu u odnosu na konkurentski čip kineske kompanije Huawei, prenosi Reuters pozivajući se na obaveštene izvore.

Niže cene čipova naglašavaju probleme sa kojima se NVIDIA suočava u Kini usled američkih sankcija na izvoz AI čipova i pojačane konkurencije, što donosi pojačanu neizvesnost za budućnost kompanije na tržištu na kojem je ostvarila 17 odsto ukupnih prihoda u fiskalnoj 2024. godini.

NVIDIA, koja dominira tržištem AI čipova, predstavila je krajem prošle godine tri čipa projektovana za Kinu nakon što su američke sankcije zabranile izvoz najsofisticiranijih čipova.

Među tim proizvodima, čip H20 se najviše prati jer je to najmoćniji proizvod koji kompanija prodaje u Kini, a izvor Reuters-a navodi da postoji velika ponuda ovih čipova na tržištu, što ukazuje na slabu potražnju.

Zbog toga su se H20 čipovi u nekim slučajevima prodavali uz popust od preko 10 odsto u odnosu na čipove Ascend 910B kompanije Huawei, navodi isti izvor.

NVIDIA je prilikom objave rezultata za fiskalni prvi kvartal saopštila da je poslovanje kompanije u Kini „značajno“ niže nego u prošlosti zbog sankcija. „Prihodi našeg data centra u Kini značajno su pali u odnosu na vreme pre uvođenja novih restrikcija za kontrolu izvoza u oktobru“, naveli su iz uprave kompanije, dodajući da „očekuju da će tržište u Kini ostati veoma konkurentno u budućnosti“.

Prema izveštaju kineske kompanije za istraživanje tržišta CCID Consulting, predviđa se da će kineski globalni udeo u AI industriji premašiti 30 odsto 2035. godine.

NVIDIA se na ovom tržištu suočava sa sankcijama SAD koje zabranjuju prodaju čipova H800 i A800, kao i H100 i B100, ali i sa direktivama kineskih vlasti lokalnim kompanijama da kupuju kineske čipove.

Uprkos skromnom doprinosu realizacije na kineskom tržištu NVIDIA je ove nedelje ponovo potukla kvartalna poslovna očekivanja, dok su akcije kompanije stigle na istorijski maksimum od 1.055 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum