Generalni direktor američkog proizvođača čipova NVIDIA (NVDA), Džensen Huan, izjavio je u sredu da i dalje očekuje veliki deo tržišta Kine za kompanijske čipove Data centra uprkos američkoj zabrani izvoza dva vodeća kompanijska čipa na to tržište.

Uprkos sankcijama na prodaju dva glavna modela kompanijskih čipova, A100 i H100, Huan je izjavio da “većina kupaca neće biti pogođena ovim uredbama”. Po rečima čelnika kompanije, veliki broj proizvoda i dalje je pogodan za prodaju bez dodatnih potreba za licenciranjem.

NVIDIA je početkom septembra obelodanila zahtev američke administracije za zabranu izvoza spomenutih čipova i upozorila da bi u tekućem fiskalnom kvartalu mogla biti uskraćena za prodaju vrednu 400 miliona dolara. Ova dva proizvoda kompanije su njeni najbrži čipovi koji se koriste u Data centrima da olakšaju primenu veštačke inteligencije u poslovima poput prepoznavanje slike i govora.

Akcije kompanije na jučerašnjem trgovanju zabeležile su blagi rast vrednosti na 132,6 dolara, dok od početka godine registruju minus od 56 odsto u odnosu na pad indeksa tehnoloških akcija, Nasdaq, od 29,5 odsto.

Izvor: Yahoo Finance, Momentum