Protekla sedmica na Volstritu održala je pozitivno raspoloženje ulagača nakon što su izveštaj o inflaciji i dobre objave najvećih američkih banaka došli iznad očekivanja. Optimizam ulagača da bi Fed u maju mogao poslednji put podići kamate kvare i dalje prisutni recesioni pritisci koji su limitirali prošlonedeljne dobitke. Dow Jones je porastao u sedmici 1,2 odsto, dok je S&P 500 registrovao rast od 0,8 odsto.

Velike američke banke, JPMorgan, Citigroup i Wells Fargo, otpočele su sezonu objava kvartalnih rezultata izveštajima boljim od očekivanja, zahvaljujući u prvom redu višim kamatama na tržištu. JPMorgan, kao najveća američka banka i često viđena kao indikator zdravlja američke privrede, lagano je potukla očekivanja u pogledu profita što joj je donelo rast cene akcija od preko sedam procenata. Međutim, uprkos odličnim rezulatima i činjenici da su prema rečima uprave američki potrošači i privreda i dalje jaki, ona je upozorila da bi bankarska kriza mogla zajmodavce da učini konzervativnijim i da utiče na potrošnju.

Ove sedmice će biti nastavljene objave kvartalnih izveštaja u punom ritmu, a očekuje se da je prvi kvartal doneo najveći pad korporativnih profita američke privrede još od pandemije. Osim najvećih američkih investicionih banaka, Goldman Sachs i Morgan Stanley, pred investitorima će se naći i neke od najvećih američkih kompanija, kao što su Tesla i Johnson & Johnson.

Na makro planu, osim obraćanja čelnice ECB-a i nekolicine članova Fed-a, u fokusu investitora će biti objava BDP-a Kine, inflatorni podaci iz Velike Britanije i evrozone, te PMI pokazatelji za april svih značajnijih zapadnih privreda koji će biti objavljeni u petak.

Izvor: Momentum