NEDELJNI IZVEŠTAJ,  10-14. april, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.886,47 +1,20% 4.137,64 +0,79% 12.123,46 +0,29% 15.807,50 +1,34% 3.338,15 +0,32%
         

Protekla sedmica na Volstritu održala je pozitivno raspoloženje ulagača nakon što su izveštaj o inflaciji i dobre objave najvećih američkih banaka došli iznad očekivanja. Optimizam ulagača da bi Fed u maju mogao poslednji put podići kamate kvare i dalje prisutni recesioni pritisci koji su limitirali prošlonedeljne dobitke. Dow Jones je porastao u sedmici 1,2 odsto, dok je S&P 500 registrovao rast od 0,8 odsto.

Inflacija usporava, Fed i dalje oprezan – Stopa inflacije u SAD u martu pala je na 5,0 odsto, što je njen najniži nivo od maja 2021. godine, ali je bazna inflacija porasla poslavši signale da posao Fed-a još uvek nije završen. Bazna inflacija, koja izuzima najvolatilnije stavke kao što su hrana i energenti, porasla je 0,4 odsto u odnosu na prošli mesec i 5,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, u skladu sa očekivanjima, i neznatno više od februarskih 5,5 procenata. Očekuje se da bi Fed na zasedanju u maju mogao ključnu kamatu da podigne za dodatnih 25 baznih poena, uprkos činjenici da očekuje blagu recesiju američke privrede, kako su prošle sedmice pokazali objavljeni transkripti sa poslednjeg zasedanja ove centralne banke.

Tmurne prognoze MMF-a – Međunarodni monetarni fond (MMF) srezao je prošle sedmice izglede za svetsku privredu i objavio najlošiju srednjoročnu prognozu u poslednjih 30 godina. MMF očekuje da petogodišnji rast svetske privrede ostane oko nivoa od tri odsto, što je najlošija prognoza od 1990. godine, i daleko ispod proseka poslednje dve dekade od 3,8 odsto. Prognoze za tekuću i narednu godinu su smanjene za po 0,1 procentni poen na 2,8 i 3,0 odsto, respektivno, što predstavlja naglo usporavanje u odnosu na rast od 3,4 odsto u 2022. godini.MMF je takođe upozorio da bi ozbiljno rasplamsavanje krize u finansijskom sistemu moglo srezati rast BDP-a ove godine na nivo recesionih vremena, te da bi scenario oštrog pada kreditne aktivnosti i manje lične potrošnje vodio smanjenju rasta BDP-a za 1,8 procentnih poena.

Velike banke relaksirale investitore – Velike američke banke, JPMorgan, Citigroup i Wells Fargo, otpočele su sezonu objava kvartalnih rezultata izveštajima boljim od očekivanja, zahvaljujući u prvom redu višim kamatama na tržištu. JPMorgan, kao najveća američka banka i često viđena kao indikator zdravlja američke privrede, lagano je potukla očekivanja u pogledu profita što joj je donelo rast cene akcija od preko sedam procenata. Međutim, uprkos odličnim rezulatima i činjenici da su prema rečima uprave američki potrošači i privreda i dalje jaki, ona je upozorila da bi bankarska kriza mogla zajmodavce da učini konzervativnijim i da utiče na potrošnju. Ove sedmice će biti nastavljene objave kvartalnih izveštaja u punom ritmu, a osim najvećih američkih investicionih banaka, Goldman Sachs i Morgan Stanley, pred investitorima će se naći i neke od najvećih američkih kompanija, kao što su Tesla i Johnson & Johnson.