Niz upozorenja o smanjenoj potražnji za čipovima koje su dale kompanije poput Micron-a i Samsunga primorao je analitičare da srežu prognoze u pogledu profita kompanija iz sektora najbržim tempom još od 2008. godine.

Nakon što je za manje od godinu dana sektor prešao put od neviđene ekspanzije do oštrog pada, industrija čipova se sada priprema za oluju za koju se očekuje da će pogoditi sve, od proizvođača memorijskih čipova do proizvođača opreme i računarskih procesora. Referentni Philadelphia Semiconductor Indeks (SOX) pao je skoro 44 procenta ove godine i na putu je da zabeleži najgori godišnji rezultat u poslednjih 14 godina.

Globalno tržište personalnih računara zabeležilo je najveći pad u istoriji u trećem kvartalu, prema podacima Gartner-a, nakon što su ekonomska neizvesnost i prezasićenost tržišta zalihama umanjili isporuke četvrti kvartal zaredom. Loši signali takođe su došli iz ranije datih prognoza proizvođača čipova koji su se našli pod pritiskom viška zaliha – Samsung, Micron i AMD su poslednje kompanije koje su izašle sa negativnim najavama.

U poslednja tri meseca očekivanja profita u sektoru pala su za 16 procenata, pokazuju podaci Bloomberg-a, a vrlo verovatno to nije kraj reviziji očekivanja.

Godišnje promene vrednosti akcija u industriji čipova (SOX)

Iako su cene akcija u sektoru pretrpele oštar pad, i dalje se nalaze iznad najnižih vrednosti prethodnih ciklusa. Indeksom Philadelphia Semiconductor (SOX) trenutno se trguje na 13,3x očekivanog profita, dok je 2018. godine padao i na nivo 11,3x očekivane dobiti u narednih 12 meseci.

Glavni razlog pada je dramatično pogoršanje potražnje za potrošačkom elektronikom, premda su osim cikličnog pada akcije i pod pritiskom sve većih tenzija između SAD i Kine nakon što je američka administracija pooštrila sankcije oko isporuke čipova na kinesko tržište.

I dok se loše vesti u sektoru gomilaju, postoji jedan dobar znak – obično akcije padnu na dno mnogo pre nego što se to desi sa profitima kompanija, što sugeriše da bi oporavak mogao da se desi pre zaokreta u samoj industriji koji se ne očekuje pre druge polovine 2023. godine.

Izvor: Bloomberg, Momentum