Kompanija OpenAI koja stoji iza najpoznatijeg četbota zasnovanog na veštačkoj inteligenciji, ChatGPT, u pregovorima je sa investitorima oko prodaje postojećih akcija, navodi WSJ pozivajući se na neimenovane izvore.

Ove transakcije mogle bi da vrednuju kompaniju između 80 i 90 milijardi dolara, što je skoro tri puta više u odnosu na prodaju akcija sprovedenu ranije tokom godine.

U slučaju prodaje postojećih akcija, ne emituje se nikakav dodatni kapital već se insajderima i investitorima omogućava da prodaju svoje akcije.

Sporazum, koji bi OpenAI učinio jednom od najvrednijih privatnih kompanija na svetu, takođe naglašava rastući entuzijazam za startapove bazirane na veštačkoj inteligenciji nakon lansiranja ChatGPT-a prošle godine.

Nekoliko drugih startapova kao što su Inflection i Anthropic prikupili su sredstva od velikih investitora poslednjih meseci.

Tema veštačke inteligencije postala je dominantna u tehnološkom svetu ove godine i u velikoj meri je zaslužna za snažan rast najvećih tehnoloških kompanija.

Izvor: WSJ, Momentum