OpenAI je na putu da ostvari godišnji prihod od milijardu dolara s obzirom da kompanije sve više usvajaju tehnologiju koja stoji iza ChatGPT-a, četbota baziranog na generativnoj veštačkoj inteligenciji koji je pokrenuo talas ulaganja u ovu oblast.

Startap koji je između ostalih podržao Microsoft prihoduje oko 80 miliona dolara mesečno, prenosi portal The Information, pozivajući se na neimenovane izvore. Ovaj rezultat je daleko bolji od projektovanih prihoda koje je kompanija ranije podelila sa svojim akcionarima, dalje se navodi.

The Information je ranije izvestio da je u 2022. godini OpenAI pretrpeo gubitak od oko 540 miliona dolara razvijajući četbotove GPT-4 i ChatGPT.

OpenAI se smatra jednom od nekoliko vodećih kompanija u oblasti primene generativne veštačke inteligencije, koja može da kreira sadržaj od video zapisa do poezije pomoću nekoliko jednostavnih korisničkih komandi. Od kada je četbot predstavljen u javnosti u novembru prošle godine, OpenAI je radio sa kompanijama, od mladih firmi do velikih korporacija, kako bi ugradili tehnologiju u svoje poslovanje i proizvode.

Ovog meseca OpenAI je lansirao i korporativnu verziju ChatGPT-a sa dodatnim funkcijama i politikom zaštite privatnosti, što je najznačajniji napor startapa da privuče široku kombinaciju poslovnih klijenata i poveća prihod od svog najpoznatijeg proizvoda.

Uvođenje ChatGPT Enterprise-a je napredak u planovima OpenAI-a da zaradi novac od svog sveprisutnog četbota, koji je izuzetno popularan, ali veoma skup za održavanje jer robusni modeli veštačke inteligencije zahtevaju jake računare.

Ovaj startap sa sedištem u San Francisku već je preduzeo korake ka generisanju prihoda od ChatGPT-a, kao što je prodaja premium pretplate i nuđenje kompanijama plaćenog pristupa interfejsu za programiranje aplikacija, koji programeri mogu da koriste da dodaju četbot u druge aplikacije.

Izvor: The Information, Bloomberg, Momentum