Akcije na Njujorškoj berzi protekle sedmice zabeležile su pad vrednosti, nakon snažnog rasta u prvih šest meseci uprkos i dalje rastućim kamatama i pojačanim recesionim pritiscima. Indeks S&P 500 oslabio je 1,2 odsto, spustivši se ispod nivoa od 4.400 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, okrnjen tek jedan odsto nakon strahovitog skoka u prvih šest meseci.

Akcije nisu zabeležile pozitivan trend ni u petak iako je izveštaj sa tržišta rada bio ispod konsenzusa i pokazao najslabiji rast zapošljavanja još od decembra 2020. godine. Junski broj novozaposlenih dostigao je 209 hiljada, što je bilo ispod očekivanih 240 hiljada, ali je rast nadnica ostao na relativno visokom nivou od 4,4 odsto godišnje.

Ovo će verovatno biti sasvim dovoljno da Fed nastavi aktuelni kurs podizanja kamata koji predviđa dva povećanja od po 25 baznih poena do kraja godine. Ove sedmice, u sredu, biće objavljeni junski podaci koji bi trebalo da pokažu nastavak slabljenje inflacije, ali i dalje visok nivo bazne inflacije od pet odsto.

Krajem sedmice kreće i sezona objave kvartalnih rezultata za period april-jun, a tradicionalno će ga otvoriti finansijske institucije. Očekuje se da su američke korporacije u drugom tromesečju pretrpele najveći pad profita u postpandemijskom periodu od oko devet procenata.

Izvor: Momentum